Hvad er neurofeedback
Neurofeedback er en medicinfri hjernetræning som hverken kræver noget af dig mentalt eller fysisk. Faktisk foregår træninen helt af sig selv mens du sidder behageligt i en stol og slapper af.
Under neurofeedback aktiveres de dele af hjernen, som arbejder for langsomt og de dele af hjernen, som arbejder for hurtigt dæmpes.
På den måde stimuleres hjernens evne til selvkontrol og selvregulering. Neurofeedback er virkningsfuld metode som er både adfærdsregulerende og kan forbedre forskellige mentale og fysiske til- og stilstande. En nonverbal træningsform, som ikke kræver noget af dig som klient. Jeg bruger min coachende tilgang i sessionerne, men du behøver hverken tale eller gøre andet for at modtage neurofeedback.
Neurofeedback kan sjældent stå alene. Det er godt, at kombinere metoden med øvrig hjælp til den udfordring, du står med. Jeg tilbyder både forskellige former for terapi og neurofeedback, så vi sammen kan finde den helt rigtige løsning til netop dine udfordringer. Neurofeedback kan hjælper dig til at skyde genvej til et sundere mentalt ståsted. Når du få ro i hovedet, slapper af og får din søvn, så har du også et andet overskud til at arbejde med dig selv. Først sættes der elektroder på dit hoved. Elektronerne sættes fast med kontaktcreme.
Den efterfølgende halve time skal du slappe af med en Netflix-film, en Netflix-serie, en YouTube-video eller et hyggeligt spil. Du kan selv vælge, hvad du har mest lyst. Det vigtigste er, at du slapper mest af.
Neurofeedback er forholdsvist nyt i Danmark, men det bliver mere og mere udbredt og har været alment kendt og flittigt benyttet i fx Sverige, Norge, Holland Tyskland og USA i omtrent 40 år.
Gennem tiderne er metoden blevet forfinet og effektiviseret, og i dag findes der teknisk udstyr af tårnhøj kvalitet. Jeg har valgt at bruge apparaturen, softwaren og metoden udviklet af Sigfred og Susan Othmer fra Los Angeles. Othmer-parret har arbejdet med Neurofeedback siden 1985.
Kan Neurofeedback hjælpe dig?
De personer der har gavn af neurofeedback vil ofte have en hjerne der i uro, hvilket betyder det er svært at fokusere, koncentrere sig, og selv skabe ro. Enten fordi de neurologiske betingelser ikke er tilstede, eller fordi hjernen på et eller andet tidspunkt har oplevet stress eller traume. For nogle mennesker betyder det, at man sidder fast i en tilstand af konstant frygt og overaktivitet. Ved hjælp af neurofeedback kan vi skabe sunde rolige tilstande i hjernen, og dermed påvirke meget svære tilstande hvor medicin eller terapi ikke har givet effekt.
Neurofeedback kan hjælpe på:
- Angst
- ADHD
- ADD
- PTSD
- Stress
- Trøstespisning/belønning
- Hovedpine og migræne
- Koncentrationsbesvær
- Hukommelsesbesvær
- Depression
- Søvnbesvær
- Indlæringsvanskeligheder
- Elitesportsudøvere og erhvervsfolk kan træne opmærksomhed, koncentration og hukommelse.
Ovenstående liste er ikke udtømmende, så kontakt mig gerne, hvis du er i tvivl om, om neurofeedback er noget for dig. Jeg har en sygeplejefaglig baggrund med speciale i kognitiv terapi og er uddannet neurofeedback terapeut. Mit erfaringsgrundlag er solid, og derfor kan jeg hurtigt afgøre, om neurofeedback kan gavne dig.
Hvad kan jeg opnå ved neurofeedback
Uanset hvilken diagnose eller mental tilstand du befinder dig i, kan neurofeedback skabe:
- Ro, fokus, større koncentration
- Højere stresstærskel
- Bedre søvn
- Højere tolerancetærskel
- Bedre social adfærd
Hvordan virker neurofeedback?
En vigtig forudsætning for neurofeedback-træning er, at vores hjerner har evnen til at ændre deres funktion. Forskning i de sidste mange årtier tyder på, at vores hjerner rent faktisk kan formes. Spørgsmålet er så, hvordan man påvirker hjernefunktionen for at stimulere denne forandring
Neurofeedback er testet på universiteter verden over og udenlandske rapporter viser at 80 % har effekt af metoden og det samme siger danske erfaringer.
Hos børn drejer det sig ofte om tilstande som ADHD, ADD, autisme, adfærds- og udviklingsforstyrrelse eller stress. Neurofeedback er især ved børn og unge særdeles effektivt og kan være den brik, der mangler og årsagen til at barnet ikke trives eller ikke udvikler sig normalt.
For voksne er neurofeedback især effektivt ved depression, angst og stress og kan være med til at bryde årtiers mental ustabilitet og livsproblemer. Det er til daglig glæde at se, hvordan vores ”hjernetræningselever” udvikler sig og lægger gamle, dybe problematikker bag sig, i forbindelse med at deres nervesystem udvikler sig og får større kapacitet. Det betyder ikke, at vi med hjernetræning skaber en ny personlighed. Men et usundt hjerneaktivitetsmønster hæmmer den mentale udvikling, hvorimod et sundt og afbalanceret hjerneaktivitetsmønster skaber mentalt overskud og stabilitet.
Hvordan fungerer det i praksis?
Først sættes der elektroder på dit hoved. Elektronerne sættes fast med kontaktcreme. Det kan føles en anelse koldt, men ellers er det fuldstændig smertefrit
Den efterfølgende halve time skal du slappe af med en Netflix-film, en Netflix-serie, en YouTube-video eller et hyggeligt spil. Du kan selv vælge, hvad du har mest lyst. Det vigtigste er, at du slapper mest muligt af.
De levende billeder vises på en højteknologisk skærm, som har en responsiv forbindelse til elektroderne på dit hoved. De måler hjernens elektriske impulser, som herefter sender besked til computerprogrammet. Nu vil skærmens billedkvalitet ændre sig, alt efter hvordan din hjerne arbejder. Hvis din hjerne slapper for meget af eller overstimulerer sig selv, forværres billedkvaliteten på skærmen. Når din hjerne er i balance, vil billedkvaliteten være fejlfri, og lyden vil være god.
Hjernen er et fantastisk organ, som altid vil stræbe efter den bedste billedkvalitet. Derfor vil den hurtigt finde frem til, hvad der fungerer i jagten på det perfekte billede. Nu træner du ubevidst din hjerne gennem den positive eller negative feedback fra skærmens svingende billedkvalitet. Du skal ikke være bange for, at din hjerne kommer til at træne forkerte områder af hjernen. Den ved godt, hvilke områder den skal arbejde med, for at navigere i træningen.
En session varer fra 60 min.
Efter sessionen kan du fortsætte dig dag, præcis som du ønsker det. Der er ingen gener eller bivirkninger ved neurofeedback.
Klienterne siger:
Udtalelser udlånt fra https://eegtraining.dk
Videnskabelige artikler:
VIVE (2019): Effektive metoder til misbrugsbehandling af borgere med ADHD, https://www.vive.dk/da/udgivelser/effektive-metoder-til-misbrugsbehandling-af-borgere-med-adhd-11703/
29.10.19. VIVE har i januar 2019 udarbejdet en nuanceret rapport, hvor Neurofeedback bruges som en ud af fire virksomme metoder ift. ADHD. Her baserer resultaterne sig på testværktøjet TOVA, som er det mest valide og anvendte testværktøj ift. kernesymptomerne på ADHD.
Asher, Tedi (2017): Hjernetræning – fremtidens psykiatriske behandling?, http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/brain-training-future-psychiatric-treatment/,
29.10.19. Tedi Asher er neuroscientist og har publiceret en helt essentiel artikel om neurofeedback. Ashers beskrivelse af metoden er meget nuanceret og derfor er hendes artikel klart en læsning værd, hvis du er nysgerrig på neurofeedback.
Bog om Neurofeedback udkommet januar 2020. Neurofeedback.
En effektiv metode til at afhjælpe ubalancer i hjernen
Læs dansk psykologforenings anmeldelse her https://www.dp.dk/p-psykologernes-fagmagasin/boganmeldelser/neurofeedback-en-effektiv-metode-til-at-afhjaelpe-ubalancer-i-hjernen/
Wall street journal
fortæller hvordan neurofeedback kan træne atleter
https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304141204577510741709527830
Det danske forsvar forsker og anvender EEG-neurofeedback
Det danske forsvar har siden 2015 arbejdet med neurofeedback på 104 veteraner med PTSD og er i gang med at udbrede det til veterancentrene i DK.
Link File: Soldaterbladet.pdf
2015 Bergen Universitet– forskningsprojekt hvor 98 børn og unge med ADHD deltog. Som viste at neurofeedback har større indflydelse på adfærden end medicin.
Pdf file: Neurofeedback for the treatment of children and adolescents.pdf
Videoer
Video om neurofeedback fre Eeg Institute i Århus
https://www.youtube.com/watch?v=ZjdzrHNBimY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR01aSGn1DDLnBE1PA_9OJbV4yLIVL6N8fe_W0Bp3IOSP2oV0E0CCtajHiQ
Video om Randers kommunes indsats for ansatte med søvnproblemer, stress eller hovedpine her:
https://www.tv2ostjylland.dk/randers/elektroder-maler-hjerneaktivitet-afhjaelper-hovedpine-og-stress
Indslag fra CNN om neurofeedback
https://edition.cnn.com/videos/living/2015/10/05/brain-training-to-help-with-anxiety-and-adhd.cnn
Stifter eeginfo.com Sigfred og Susan Othmer fra Los Angeles.
Othmer-parret har arbejdet med Neurofeedback siden 1985
https://www.youtube.com/watch?v=t6XeCwFQrCA&feature=youtu.be
Eeginfo video omkring neurofeedback behandling af ADHD
https://www.youtube.com/watch?v=dYLtM0RrIJU&feature=youtu.be
Mike Cohen fra ”Center for Brain Training” I Florida forklarer om neurofeedback
https://www.youtube.com/watch?v=HxHR7InSQ1c
Du kan læse mere om neurofeedback på EEGinfos hjemmeside: https://www.eeginfo-europe.com/eeginfo/home.html
Samarbejde
Samarbejder med - og er under lægefaglig supervision.