Artikel i avisen
Sorø - 20. maj 2020 kl. 07:44
Af Merete Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Når man har ondt i livet, er ramt af en vedvarende sygdom eller er pårørende, så kan der være mange tanker at holde rede på. Sygeplejerske Dorthe Haarbo tilbyder fortrolige samtaler og reflekterende samtaleforløb i sin helt nye klinik på Østergade i Sorø.
Nogle gange skal man kaste sig hovedkulds ud i nye projekter for at mærke, at beslutningen er den rigtige. Det har 55-årige sygeplejerske Dorthe Haarbo gjort ved at blive selvstændig klinikejer med virksomheden »Sygeplejersken.com - dialogisk sygeplejeklinik«. Adressen er Østergade 4 - lige i hjertet af Sorø by.
- Det har været en drøm i mange år, og da jeg endelig tog beslutningen, kunne jeg mærke, at det var det helt rigtige at gøre, siger Dorthe Haarbo med et smil. Hun har 30 års erfaring som sygeplejerske og har fundet denne niche, hvor hun kan tilbyde samtaler med folk som på én eller anden måde har vanskeligheder i livet. Det kan være kronisk syge eller deres pårørende, bekymrede eller triste mænd eller kvinder, som ikke formår at komme ud af den negative tankespiral.
Interesse for mennesker
Dorthe Haarbo er født i Sorø, hvor hun i dag bor med sin mand, Erik Johansen. Hendes to døtre på 24 og 22 år ér fløjet fra reden, og dagligt nyder hun rideturene på sin islandske hest som står opstaldet ved Gyrstinge.
Hun er uddannet sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital, og har taget en efteruddannelse i kognitiv terapi (samtaleterapi, red).
Hun har arbejdet som hjemmesygeplejerske i Lyngby i mange år, og var med til at lave det første danske website for kvinder, Mokka.dk. Endvidere er hun snart uddannet mindfulness-instruktør.
På Filadelfia har hun i 12½ år arbejdet som sygeplejerske, hvor hendes primære fokusområde blandt andet har ligget hos de kronisk syge og deres pårørende. Her har hun brugt samtalen som en del af behandlingen, så hun kender meget til de reaktions- og tankemønstre, der kan hæmme et menneske i at leve livet fuldt ud.
De seneste tre år har Dorthe Haarbo været projektsygeplejerske i Regionshuset, og da forløbet sluttede, så hun muligheden for omsider at udleve sin iværksætterdrøm.
Samtaleforløb
- Jeg oplever virkelig, at mange mennesker har behov for at tale med én, der er neutral, og som ikke følelsesmæssigt er involveret i den situation, man står overfor. Derfor skal man heller ikke betegne disse samtaler som »terapi«, for jeg vil meget hellere betegne dem som »reflekterende samtaleforløb«, hvor jeg giver klienten redskaber til det videre forløb, forklarer Dorthe Haarbo som sideløbende er ved at uddanne sig til psykoterapeut og mindfulness-instruktør.
- Mange kronisk syge har meget svært ved at forlige sig med de nye livsvilkår som betyder, at man måske ikke overkommer det samme som før. Som pårørende kan man føle sig både magtesløs og alene med sine tanker, og i dialogen ønsker jeg at gøre mine klienter opmærksomme på, hvor meget magt de selv har over deres psykiske tilstand. Når man ikke kan komme tilbage til den tilværelse, man havde før sygdommen indtraf, så gælder det om at have fokus på, at sygdommen ikke skal bestemme alt i livet, siger hun og forklarer videre:
- Når man ændrer adfærd, så giver det adgang til en ændret tankegang - også uden at man egentlig er særlig bevidst om det.
At tage ansvar for eget liv
Dorthe Haarbo ved også, hvor nedslidende et negativt tankemønster kan være, og hvor let angst og frygt kan overtage et ellers positivt sind.
- Når folk er angste for, hvordan fremtiden kommer til at se ud, så kan det fylde enormt meget. Mennesket har brug for handling, og når sygdommen ikke kan tages væk, så gælder det om at kunne tage ansvaret tilbage til sig selv og tage styringen over eget liv. Jeg tilbyder faktisk en gratis tyve-minutters samtale, hvor klienten og jeg kan tale sammen, og hvor jeg vil lave en afvejning af, om jeg kan hjælpe eller ej, forklarer hun.
Man kan få flere oplysninger på hjemmesiden sygeplejersken.com.